Vrouwen in Deir el-Medina

Vrouwen in Deir el-Medina

Merit leefde in het dorp Deir el-Medina rond 1400 v.Chr. Ze was getrouwd met Kha, hoofd van de voormannen en later architect van de koningsgraven. Zelf werd ze ‘meesteres van het huis’ genoemd. We weten veel over Kha en Merit omdat hun ongeschonden graf in 1906 is teruggevonden door de archeoloog Ernesto Schiaparelli. De grafinhoud bevindt zich momenteel in het Egyptisch Museum in Turijn.

Van Merit is een dodenmasker bewaard gebleven versierd met gekleurd glas en bladgoud. Ze lag in een kist bedekt met bladgoud waar de naam van haar man op stond, maar die voor Merit is gebruikt. Uit CT-scans blijkt dat Kha 1,70 m was met een ietwat grote neus, en Merit 1,57 met een lange pruik. Ze was tussen de 30-40 jaar oud en leidde een luxe leven. Ze had geen chronische ziektes en is mogelijk onverwacht gestorven. Onder haar windsels bevinden zich juwelen en een zgn. ‘broad collar’-ketting. Het graf bevatte ook een bed, een pruikenkist, een senet-speelbord en de cosmetica van zowel man als vrouw. Als hiernamaalsvoorziening namen Kha en Merit een 14 m lang dodenboek mee, 50 broden, en verder uien, knoflook, bier, geroosterde eend, vis, groente, fruit, specerijen, wierook en bloemen.

Deir el-Medina is het dorp waar tijdens de 18e tot 20e dynastie de kunstenaars en ambachtslieden woonden die de graven bouwden in het nabijgelegen Dal der Koningen. Veel inwoners van het dorp waren geletterd, en hun brieven, boodschappenlijstjes en administratieve teksten zijn in grote aantallen teruggevonden. Vaak in de vorm van ostraca – beschreven potscherven of stukken kalksteen. Tijdens de workshop zullen we proberen zo’n ostracon te lezen, om erachter te komen waar de vrouwen van Deir el-Medina zich mee bezig hielden wanneer hun echtgenoten aan het werk waren in het Dal der Koningen.

Op zaterdag 11 november organiseert Huis van Horus om 14.00 uur een lezing/workshop over de vrouwen van Deir el-Medina in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Kosten zijn € 25 voor donateurs / € 30 voor overige deelnemers. U ontvangt een syllabus met achtergrondinformatie over vrouwen in de Oudegyptische geschiedenis. Aanmelden kan via: info@huisvanhorus.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *