Musea

Museum nieuws

In het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden is vanaf 10 oktober een kleine tentoonstelling te zien getiteld Verbeelding van Egypte. Met boeken, prenten en archiefstukken wordt getoond hoe Europeanen en Nederlanders zich een beeld vormden van Egypte sinds de zeventiende eeuw. Zo bezochten schilders als Willem de Famars Testas het land tijdens de negentiende eeuw en kleurden zo onwillekeurig ons ‘Westerse’ perspectief.

Voor kinderen is er Op zoek naar Toetanchamon, een spannende zoektocht naar de gouden mummiekist door middel van opdrachten.

Plaat uit het werk van Ippolito Rosellini

 

Het Allard Pierson is vernieuwd en heropent zijn deuren. De langlopende tentoonstelling Van Nijl tot Amstel behandelt 10.000 jaar cultuurgeschiedenis. Het vertelt het verhaal van ons verleden van prehistorische jagers in het Nabije Oosten tot het Amsterdam van de 21e eeuw. Met aandacht voor Grieken, Egypte, Etrusken en de opkomst van Amsterdam als wereldstad tijdens de VOC-periode.

De tentoonstelling Bes, kleine god in het oude Egypte die in het Allard Pierson te zien was verhuist door naar het August Kestner museum in Hannover.

Bes in Hannover

 

De Eton Myers collectie in Birmingham presenteert de online tentoonstelling Ancient Beings. Aan de hand van vier thema’s (goden, planten, mensen en dieren) worden stukken uit de collectie toegelicht.

In het Nationale Museum in Praag is een tentoonstelling te zien getiteld Kings of the Sun over de archeologische ontdekkingen gedaan door Tsjechische Egyptologen. Het behandelt de 5e dynastie toen farao’s piramides en zonnetempels bouwen in Abusir, bij Saqqara. In de schaduw van deze monumenten bouwden ambtenaren aan hun eigen woningen voor de eeuwigheid.

Ondertussen wordt in het Grand Egyptian Museum in Giza hard gewerkt om alle objecten uit het graf van Toetanchamon te conserveren. Ongeveer 5200 artefacten werden bijna een eeuw geleden ontdekt in Toetanchamon’s tombe in de Vallei der Koningen. Sommige van de objecten waren te kwetsbaar om in het Egyptische Museum aan het Tahrirplein te worden tentoongesteld. Dankzij de inspanningen van de conservatoren van het GEM zullen ze voor het eerst te zien zijn wanneer het museum haar deuren opent.

Conservator van het Grand Egyptian Museum

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *