Nieuws

Als sterren aan de hemel staan

Vandaag vinden er twee bijzondere astronomische verschijnselen plaats. Ten eerste is er de winterzonnewende, de kortste dag van het jaar. Hierdoor kwam de zon vanochtend precies op tussen de pylonen van de Amontempel in Karnak, alvorens zijn licht te schijnen op de tempel van Deir el-Bahari aan de overkant van de Nijl.

De tempel van Karnak in Luxor

Daarnaast is vanavond iets na zonsondergang voor het eerst in 800 jaar de ‘Grote Conjunctie’ te zien. De planeten Jupiter en Saturnus schuiven optisch zo dicht tegen elkaar dat een heldere ‘kerstster’ ontstaat. Was dit misschien hetzelfde fenomeen als uit het kerstverhaal?

Toen Jezus geboren was in Betlehem in Judea, tijdens de regering van Herodes, kwamen er magiërs uit het Oosten in Jeruzalem aan. Ze vroegen: “Waar is de pasgeboren koning van de Joden? Wij hebben namelijk zijn ster zien opgaan en zijn gekomen om hem eer te bewijzen.”

De Grote Conjunctie van Jupiter en Saturnus (bron)

De Oude Egyptenaren gebruiken astronomie om belangrijke bouwwerken te plaatsen en de kalender in de gaten te houden. Zo wisten ze wanneer de Nijl ging overstromen en er belangrijke festivals voor de goden moesten plaatsvinden. Priesters verbonden aan de tempel van Karnak gebruikten het dak van de tempel om waarnemingen te doen. Tempels en tombes bevatten astronomische plafonds met sterrenkaarten.

Het astronomische plafond in het graf van Senenmut (Wikimedia)

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *