Events

Gratis lezingen in december

NB: Deze lezingen worden georganiseerd door externe partijen.

Papyrus, leer en perkament
Dinsdag 8 december, 20.00-21.00 uur

RMO-restaurator Eliza Jacobi houdt een livestream-lezing over de restauratie van een zesde-eeuws Egyptisch boek uit de museumcollectie. Ze vertelt over de resultaten van het onderzoek, toont de verschillende stappen van het restauratieproces en laat zien waarom deze codex zo bijzonder is.

Meer informatie en aanmelden


Virtual Private View: Extraordinary Stories from the Petrie Museum
Woensdag 9 december, 16.00 uur

Join the curator, Dr Anna Garnett, and head of collection, Catriona Wilson, in this behind-the-scenes look at the Museum and the untold stories behind its formation, as well an exclusive preview of the hidden love story behind a newly acquired Pre-Raphaelite pencil sketch on display for the first time.

Registreren


Traditionen um Neferkasokar und Cheops? Ein ägyptisches Handbuch über den idealen Tempel und seine Situierung
Donderdag 10 december, 18.15 uur

Door Joachim Quack (Heidelberg)

Meer informatie


Evidence for Coffin Reuse in the Royal Cache Deir el Bahari 320 and the Tomb of Amenhotep II (KV35)
Donderdag 10 december, 19.00 uur

For the past ten years, Kathlyn (Kara) Cooney has been systematically examining human reactions to social crises, specifically focusing on material adaptations evident within an ideological context, but also documenting coffins from Dynasty 18 to 22. This research is the first systematic study of funerary arts reuse and theft within the field of Egyptology, but the work also allows the first thorough photographic documentation of these coffins.

Meer informatie
Registreren


‘An Image As Perfect as the Ancestors’: Functions of Private Temple Sculpture in the Late Period
Dinsdag 15 december, 18.00 uur

Door Campbell Price (Manchester)

Non-royal sculpture of the Egyptian Late Period (c. 750-30 BCE) has frequently been assessed in terms of its aesthetic qualities and on the basis of the incidental biographical information contained in its inscriptions. This lecture assesses the materiality and presence of these statues in functioning temple spaces, and in terms of intended interactions with the living, the gods and the dead. Particular attention is paid to the use of archaising forms as a means to engage initiated passers-by.

Meer informatie


De eindfase van het ‘Mooie Feest van de Vallei’: feestvieren in Grieks-Romeins Thebe
Dinsdag 15 december, 20.00 uur

Door Lauren Dogaer (Leuven)

Het ‘Mooie Feest van de Vallei’, oftewel het ‘Dalfeest’, was het meest prominente religieuze feest in Thebe, dat doorheen een groot deel van de Egyptische geschiedenis jaarlijks gevierd werd. Tijdens het feest ging de god Amon op een processie vanuit de tempel in Karnak naar zijn heiligdom in Dayr al-Bahri. Terwijl Amon een bezoek bracht aan de tempels van de overleden koningen (waaronder de dodentempel van Hatsjepsoet), ging de bevolking op bezoek bij overleden familieleden in de Assasif-necropool, die zich vlak voor de tempel van Dayr al-Bahri bevindt. Door de eeuwen heen evolueerde het dalfeest en werd de route die de god Amon volgde van Karnak naar Dayr al-Bahri steeds complexer. De oudste vermeldingen dateren uit het Middenrijk (2040 – 1780 v.Chr.), en algemeen wordt aangenomen dat het feest in de Grieks-Romeinse periode (ca. 332 v.Chr. – 285 na Chr.) niet meer als dusdanig gevierd werd. Recent onderzoek toont echter iets anders aan.

Meer informatie
Registreren


Faster than the Wind: the cultural significance of chariots in ancient Egypt
Woensdag 16 december, 18.30 uur

Door Ole Herslund

There are few technologies that impacted New Kingdom society more than the chariot. It became a key feature in both expansionistic warfare as well as daily life. This presentation explores how chariots influenced mobility, administration, economy, international diplomacy, language and writing system, the ideology and symbolism of kingship, and even cognition and classification systems.

Meer informatie
Registreren


The Saqqara saite tombs project: updates and the archaeology of mummification

Donderdag 17 december, 18.15 uur

Door Ramadan Hussein (Tübingen)

Registreer door een mail te sturen aan aegyptenforum@gmx.de


Christmas Tour of the Egypt Centre

Vrijdag 18 december, 16.00-19.00 uur

Special Zoom tour of the Egypt Centre collection, including access to its store. Join the Collections Access Manager, Dr Ken Griffin, for this free tour, which will be followed by celebratory drinks and a chat. Tickets for the event are essential, with 500 places available. While the tickets are free, you do have the option of making a donation with your ticket.

Registreren


Vom Ersten zum Dritten zum Vierten und zum Zweiten: Eine archäologische Spurensuche entlang der Nilkatarakte

Maandag 21 december, 17.00 uur

Door Julia Budka (LMU München, DiverseNile project)

Aanmelden tot 18 december via e-mail:
marion.scheiblecker@aegyp.fak12.uni-muenchen.de

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *