Archeologie,  Nieuws

Het domein van koning Schorpioen

Onderzoekers van de Universiteit van Bonn hebben samen met het Egyptische Ministerie van Oudheden de ‘oudste plaatsnaam ter wereld’ ontdekt. Een inscriptie uit het vierde millennium v.Chr. in de Wadi el Malik ten oosten van Aswan bevat vier hiërogliefen die gelezen kunnen worden als ‘het domein van de Horus-koning Schorpioen’.

De inscriptie die zou lezen: ‘het domein van de Horus-koning Schorpioen’

Koning Schorpioen kennen we natuurlijk als woestijnheld uit de gelijknamige film. In het Oude Egypte waren er mogelijk een aantal koningen met deze naam. Ze heersten over Boven-Egypte tijdens de protoynastische periode, dus nog voor de eenwording van de staat Egypte rond 3000 v.Chr., ook wel ‘dynastie 0’ genoemd. Van deze koningen is Schorpioen II het bekendst, onder andere van een knotskop die bewaard wordt in het Ashmolean Museum in Oxford. Op de knotskop is hij afgebeeld met de witte kroon van Boven-Egypte op zijn hoofd, een hak om het land te bewerken in de hand en zijn naam in proto-hiërogliefen.

Knotskop van Koning Schorpioen II

‘The Rock’ als The Scorpion King (2002)

Sommige Egyptologen zien in de schorpioenkoning echter Narmer, de eerste farao van het verenigde land Egypte. Beide namen of epitheta tonen in ieder geval iets van het karakter van de vroege koning: nar-mer betekent ‘stekende meerval’, en ook stekende schorpioenen waren de Oude Egyptenaren niet onbekend.

Persbericht

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *