Nieuws

Nieuws uit Egypte

Caïro

De bouw aan het Grand Egyptian Museum in Giza is volgens nieuwsmedia voor 97% afgerond. Het moet het grootste museum in de wereld worden gewijd aan één beschaving en zou dit jaar dan eindelijk open gaan.

Meer dan 50.000 artefacten zijn hier straks te zien, inclusief de volledige collectie uit het graf van Toetanchamon. De coronacrisis was het meest recente obstakel op de weg naar dit nieuwe museum. Ook Japan heeft flink geïnvesteerd in het realiseren van deze Egyptische droom.

Wat natuurlijk niet mag ontbreken is een kabelbaan om toeristen van hun hotel onderaan het plateau richting de piramides te brengen… Ook wordt er een zogenaamde ‘hangende obelisk’ geïnstalleerd.

Ook het National Museum of Egyptian Civilization in Fustat wordt in gereedheid gebracht voor de terugkeer van toeristen. De straten worden schoongeveegd en er is meer beveiliging aanwezig. Hier zullen straks de mummies liggen uit het oude Egyptische Museum aan het Tahrirplein.

Luxor

In de Vallei der Koningen wordt de tombe van Ramses I heropend na restauratiewerkzaamheden. De minister van Toerisme en Oudheden, Dr. Khaled El Enany, heeft het graf zelf geïnspecteerd. De vloeren zijn gerepareerd en de wanden vrijgemaakt van vogel- en vleermuispoep.

Het graf bevat bijzondere afbeeldingen uit het zogenaamde Poortenboek, een van de onderwereldboeken. Ramses I was de eerste koning van de legendarische 19e dynastie die een hele rits Ramsessen voortbracht.

De tombes in de Vallei der Koningen zijn roterend geopend. Er doen berichten de ronde dat het graf van Ramses IV nu sluit voor conservering.

De minister in het graf van Ramses I

Beni Hassan

In Midden-Egypte wordt gewerkt aan een verbeterde bezoekerservaring. Een delegatie van het Ministerie van Oudheden en het NVIC (Nederlands-Vlaams Instituut in Cairo) bezocht hiervoor Beni Hassan. Op die site komen informatieborden, toiletten en een cafetaria. Het museum in de nabijgelegen stad Minya komt daarbij ook aan bod voor een toeristische upgrade.

In Beni Hassan bevinden zich de tombes van de edelen uit het Middenrijk, die imposante rotsgraven aanlegden. Deze waren gedecoreerd met scènes uit het dagelijks leven zoals worstelen, woestijnjacht en de beroemde Hyksos-scène.

Woestijnjacht en Hyksos in het graf van Chnoemhotep in Beni Hassan

Alexandrië

In de Egyptische havenstad gaat een nieuw project van start om het onderwatererfgoed te beschermen en op te graven. Dit wordt gedaan in samenwerking met UNESCO. Het deel van de haven dat nu onder water ligt bevatte eens de koninklijke vertrekken uit de Ptolemeïsche periode. Er zal een speciaal museum worden gebouwd om deze onderwaterschatten te huisvesten.

Bronnen:
Egypt Today | Daily News Egypt | See News | Egypt Today | Al Monitor

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *