Musea

Museumnieuws

Leiden

Deze zomer toonde het Rijksmuseum van Oudheden het Dodenboek van Qenna in al zijn 17 meter lange glorie. De papyrus met zijn kleurrijke vignetten was goed te bekijken (hoewel misschien minder vanuit een rolstoel) en elke sectie was voorzien van uitleg over de achterliggende mythologie. Een lust voor het oog, ook vanwege de stijlvolle vormgeving en charmante animaties. Daarnaast waren er kindertentoonstellingen over de ontdekking van Toetanchamon’s graf en een reis langs de Nijl, met een heuse replica van een schijndeur die ik graag in mijn huis zou willen hebben. Alle drie de tentoonstellingen zijn nog tot 4 september te bezichtigen!

Van 8-16 september kunt u tijdens de Week van het oude schrift gratis een programma van lezingen en workshops volgen in het Rijksmuseum van Oudheden! Van Egyptische hiërogliefen tot spijkerschrift en Elamitisch, met lezingen over de ontcijfering door Champollion en nog onontcijferde schriften verzorgd door wetenschappers van de universiteit. Werk aan je talenkennis en test je vaardigheden direct op de objecten en monumenten in het museum.

Caïro

Foto door Asta Junevičienė

In Caïro gaat niet alleen het Grand Egyptian Museum (vermoedelijk) in november open, maar wordt ook het oude museum aan het Tahrirplein langzaam anders ingedeeld. Zo staat het zitbeeld van Djoser, eens uitkijkend over het Saqqara-plateau vanuit een ‘serdab’ (afgesloten ruimte met kijkgat) bij zijn Trappenpiramide, nu opgesteld tegen de achtergrond van de prachtige faience tegels uit een van zijn grafkamers. Daarnaast zal de koningsschat van Tanis worden tentoongesteld in de zaal die tot voor kort voor het masker en de gouden kisten en sierraden van Toetenchamon werd gebruikt. Ook zullen de ruimtes opnieuw belicht worden.

Erfgoed

Egypte wil de steen van Rosetta terug. De stèle, die in 1799 door Franse soldaten werd ‘ontdekt’ in een fort in de havenstad Rosetta, verviel aan de Britten met de nederlaag van Napoleon. Op basis van kopieën van de steen ontcijferde de Fransman Champollion in 1822 het hiërogliefenschrift. De steen zelf is sindsdien een topstuk van het British Museum. Egyptische archeologen (met als voorvechter Zahi Hawass) maken zich al jaren hard om deze en andere iconische stukken (zoals de buste van Nefertete in Berlijn en de Dendera-zodiak in het Louvre in Parijs) terug naar Egypte te krijgen.

De Steen van Rosetta in het British Museum

Met de recente discussies over erfgoed, kolonialisme en ethiek in de Egyptologie en de internationale museumwereld zal het op zeker moment mijns inziens onhoudbaar blijven om dergelijke stukken in Europa te blijven bewaren. Zeker omdat er op dit moment in Egypte musea worden gebouwd die technologisch superieur zijn aan verouderde gebouwen als het British Museum, zoals het National Museum of Egyptian Civilization (NMEC) en het GEM.

Ga mee op reis

Wilt u in november mee op een tiendaagse geheel verzorgde reis naar Luxor en Caïro? U kunt zich nog aanmelden voor de Huis van Horus-reis die ik samen met Vibeke Berens zal begeleiden! Van Thebaanse kunstenaarsgraven en rijk versierde tempels tot de piramides van Giza en de necropool van Saqqara, we hebben een prachtig programma voor u samengesteld:

Meer informatie en aanmelden

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *