Musea

Ontmoetingen met de Oriënt

In het Allard Pierson Museum in Amsterdam is nog tot 18 september 2016 de tentoonstelling Ontmoetingen met de Oriënt te zien. In deze tentoonstelling staan enkele reizigers en wetenschappers centraal die belangrijk zijn geweest voor de bestudering van het Midden-Oosten en het Mediterraans gebied. In sfeervol aangeklede zalen wordt de bezoeker door de geschiedenis geleid van ‘onze’ band met het Oosten, van handelsreizigers in de Gouden Eeuw tot de eerste vrouwelijke hoogleraar klassieke archeologie in Nederland, Emilie Haspels. Ter vergelijk: er is nog nooit een vrouwelijke hoogleraar Egyptologie aangesteld in ons land.

haspels

Emilie Haspels en haar assistent Jaap Hemelrijk

Een favoriete en ietwat excentrieke Egyptoloog is ook vertegenwoordigd. Flinders Petrie was een van de eerste archeologen in Egypte die systematisch te werk ging en zijn vondsten documenteerde met behulp van fotografie. Hij vond het zogenaamde ‘sequence dating’ uit, waarbij het mogelijk was prehistorische graven (dus waarin nog geen teksten of inscripties voorkwamen) te dateren aan de hand van aardewerk en andere vondsten. Hij werkte voor het Egypt Exploration Fund, nu Society, opgericht door rijke dame, Egypte-reiziger en schrijver Amelia Edwards. Daarna richtte hij eigenhandig de British School of Archaeology in Egypt op, en stichtte zijn eigen museum (het Petrie Museum in Londen – klein, overvol, heerlijk om in rond te struinen). Door het toenmalige distributiesysteem van archeologische vondsten bezit het Allard Pierson Museum een deel van de door Petrie opgegraven collectie.

petrie

Flinders Petrie: ‘Wenst u grote potten uit de Eerste Dynastie of ander aardewerk?’

In de tentoonstelling wordt een aantal Egyptische objecten getoond, verder veel mooi geïllustreerde manuscripten, zwartfigurig Attisch aardewerk en het bureau van Emilie Haspels met al haar bewaarde brieven. De tentoonstelling is verrassend uitgebreid. Het geeft een inkijkje in de spannende begintijd van onderzoek naar het (oude) Midden-Oosten en de Mediterrane wereld, vanuit verrassende invalshoeken (Arabische reizigers en ‘de vrouwelijke wetenschapper’). Een documentaire geeft achtergrond bij het verhaal van Emilie Haspels. Haar tante wordt daarin aan het woord gelaten. Dat is natuurlijk alleraardigst, maar zou je bijvoorbeeld ook de tante van Flinders Petrie aan het woord laten? Bij vrouwelijke wetenschappers lijkt het toch nog steeds eerder over familie en persoonlijke banden te gaan dan over wetenschappelijke hoogtepunten. Desalniettemin is dit een mooie tentoonstelling die het bekijken zeker waard is.

manuscript

Kleurrijk versierde manuscripten

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *