Archeologie,  Nieuws

Mummie uit Derde Tussenperiode gevonden

Van het Ministerie van Oudheden in Egypte

Bij de tempel van Thoetmosis III op de westoever van de Nijl bij Luxor is een mummie gevonden uit de Derde Tussenperiode (21e dynastie, c. 1000 v.Chr.). De cartonnage (soort papier-maché) waarin de mummie verpakt zit is in zeer goede staat. De man heette Amenrenef, en was dienaar in het koninklijke huishouden. Zijn cartonnage is helder gekleurd met afbeeldingen van Isis en Nephtys en de vier zonen van Horus.

De mummie werd gevonden door Spaanse archeologen die de tempel van Thoetmosis III (c. 1450 v.Chr.) opgraven. De mummie komt echter niet uit die tijd. Toen de tempel niet meer als zodanig in gebruik was, werd het gebied als necropool (begraafplaats) gebruikt. Maar de plek bevat ook oudere graven. Zo vond men in 2014 een graf van een vrouw uit het Middenrijk met sieraden van goud en edelsteen.

Website van het Thutmosis III Temple Project

Foto’s: Luxor Times en Ahram Online

tip1 tip2 tip3

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *