Musea

Bes, kleine god met een groot hart

Terwijl het Allard Pierson Museum in Amsterdam wordt verbouwd is er een kleine tentoonstelling te bezoeken over de Egyptische god Bes. Zoals in het openingsfilmpje duidelijk wordt was Bes geen grote, belangrijke god, maar een afschrikwekkend dwerggodje dat streed tegen allerlei kwaad. Zo beschermde hij met zijn dikke buik en uitgestoken tong onder andere kinderen en zwangere vrouwen, en werd daarom afgebeeld op amuletten, vazen en meubels. Maar wist je dat er ook een vrouwtjes-Bes was, en dat er enorme Bes-zuilen hebben bestaan?

De tentoonstelling is mooi vormgegeven en heeft een leuke insteek. In plaats van de statige elitecultuur die doorgaans geassocieerd wordt met het Oude Egypte wordt Bes gepresenteerd als een Afrikaans aandoend volksgeloof.

Bes, kleine god in het Oude Egypte is te zien t/m 8 maart 2020 en is ondanks de vele koddig vormgegeven geslachtsdelen heel geschikt voor kinderen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *