Achtergrond,  Nieuws

Verzameling mummiekisten ontdekt in Luxor

Van het Ministerie van Oudheden in Egypte

In de Assasif-begraafplaats bij Luxor is een ‘cachette’ ontdekt van intacte, nog gesloten mummiekisten. De vondst bestaat uit dertig beschilderde houten kisten in voortreffelijke staat. De antropomorfe (mensvormige) kisten lagen opgestapeld en bevatten de resten van mummies. Tot nu toe zijn 23 mannen, vijf vrouwen en twee kinderen aangetroffen.

De kisten lijken naar hun uiterlijk uit de 21e-22e dynastie (Derde Tussenperiode) te komen, zo rond 1000 v.Chr. De cachette werd per toeval door Egyptische archeologen gevonden bij werkzaamheden aan graf TT 28 op de westoever van Luxor, het oude Thebe. De kisten kunnen in een cachette (her)begraven zijn om ze te beschermen tegen grafroof, iets wat in dit geval zeker is gelukt. Ze behoren toe aan priesters van de goden Amon en Chonsoe, die werden vereerd in de tempel van Karnak op de westoever van Luxor.

De kisten worden volgende maand overgebracht naar het Grand Egyptian Museum in Caïro.

Foto: Luxor Times

Bronnen:
Exclusive Details of Coffins Cachette Discovery in Luxor
Live Exclusive Coverage: Dozens of Intact Ancient Egyptian Coffins and Mummies Discovered

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *