Archeologie,  Nieuws

Nieuwe tombes open in Dra Abu el-Naga

In Dra Abu el-Naga in Luxor zijn twee nieuwe tombes te bezichtigen. De grafkamers zijn gerestaureerd door het Amerikaanse Onderzoekscentrum in Egypte (ARCE) als vorm van ontwikkelingshulp aan de Egyptische overheid.

Het ene graf (TT159) is in de 19e dynastie gemaakt voor Raya, vierde profeet van Amon, en zijn vrouw Moetemwia. Het graf is T-vormig en bestaat uit een voorhof, een dwarshal en een aan het uiteinde een schrijn met uit de rotsen gehakte zittende beelden van de grafeigenaar en zijn vrouw.

Op de westmuur van de dwarshal is een scène te zien waarin de mummies van Raya en Moetemwia rechtop zijn gezet voor het graf, terwijl een priester hen reinigt en een andere priester een tekst voorleest. Drie klaagvrouwen begeleiden het ritueel, omgeven door een stapel offervoedsel. Bij de mummies, die bloemenkransen dragen en een waskegel op het hoofd, staan langwerpige bloemstukken. Te zien is hoe de grafkapel half uit de rots naar voren komt en bekroond wordt door een kleine piramide.

De begrafenis van Raya en Moetemwia

Klaagvrouwen, onmisbaar bij de begrafenis

Een duif siert het plafond

Onafgemaakte scène

Beschadigde beelden met zaagsporen

TT286 is een graf uit de 20e dynastie, behorend aan de schrijver Niay en zijn vrouw Tabes. Het graf heeft een voorhof, een hal, een kleine nis en een ongedecoreerde kamer met een schacht. Het graf is prachtig beschilderd met veel oranje en geel, en een bloemenrand langs het plafond. Op de westmuur staan familieleden van Niay afgebeeld, de vrouwen met lang haar, waskegels en mooie geplooide gewaden.

Er is een scène van Niay die door Horus naar Osiris wordt geleid nadat hij een demon is gepasseerd, en het plafond is felgekleurd in verschillende patronen. Op de noordmuur is grafuitrusting afgebeeld, en er zijn diverse offerscènes. Op de oostmuur, rechts naast de deur, is nog een afbeelding van Niay knielend voor een valk, terwijl Hathor tevoorschijn komt uit een boom. De nis waar het beeld van de grafeigenaar en zijn vrouw oorspronkelijk stond is omgeven door geschilderde bloemstukken.

Het knusse graf van Niay en Tabes

Familieleden in feestkleding

Horus en Niay bij Osiris

Versiering langs het plafond

Niay en de boomgodin

Van 2015 tot 2017 organiseerde het ARCE in samenwerking met het Ministerie van Oudheden een Field School waarbij medewerkers van het ministerie een training volgden over site-ontwikkeling en conserveringsdocumentatie. Als onderdeel van de training werden de wandschilderingen van de tombes schoongemaakt, waardoor de bonte decoratie tevoorschijn kwam.

De tombes liggen niet ver van de graven van Roy, Shuroy en Amenemopet vandaan, en zijn te bezoeken op het zelfde kaartje. Vanaf Roy en Shuroy moet je een stukje terug over de weg, een afslag naar rechts. Daar leidt een lange witte trap naar de tombes die hoger op de heuvel liggen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *