Archeologie,  Nieuws

Restauratie trappenpiramide voltooid

Het Ministerie van Oudheden in Egypte heeft de restauratie aan de trappenpiramide van Djoser in Saqqara voltooid. Als het goed is gaat de piramide in maart open voor publiek. De restauratiewerkzaamheden waren nodig omdat de ondergrondse gangen en ruimtes onder het complex tot instortingsgevaar konden leiden. Het project begon in 2006 en kwam tot stilstand met de revolutie in 2011. Eind 2013 werd het werk weer opgepakt. Het monument stond lang in de steigers maar is nu weer in zijn geheel te bewonderen. Er zijn nieuwe lichten aangebracht, informatiepanelen geplaatst en schoonmaak- en beveiligingspersoneel is goed zichtbaar.

Het piramidecomplex van Djoser is een van de oudste stenen gebouwen ter wereld, met naast een trappenpiramide van zes treden een monumentale omheiningsmuur en diverse gebouwen. Onder de piramide bevindt zich een labyrint van kamers en galerijen waar de koning met zijn familie begraven lag en grafgoederen werden bewaard. Enkele ondergrondse ruimtes waren oorspronkelijk versierd met afbeeldingen van de koning en blauw geglazuurde tegels.

Het piramidecomplex van Djoser na de restauratie

Ondergrondse kamer met nieuwe belichting – de meeste blauwe tegels zijn verdwenen

Faience tegels van Djoser in het Metropolitan Museum

Foto’s: Egypt Today en Metropolitan Museum

Neem een kijkje onder de piramide:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *