Nieuws

Nieuws uit Egypte

Esna | 55 km ten zuiden van Luxor wordt de tempel van Esna gerestaureerd. In 2018 begon een Egyptisch-Duits team al aan het project, maar dit moest door corona worden uitgesteld. Door de eeuwen heen hebben roet, stof en vuil de inscripties en afbeeldingen op de tempelmuren bedekt. Ook had het bouwwerk te kampen met vogelpoep, wespennesten en zoutkristallen door hoog grondwater. Dit leidde tot aantasting van de kleuren en schilfering van de reliëfs. Het vuil wordt nu zorgvuldig verwijderd zodat de originele kleuren tevoorschijn komen, zoals ook bij de tempel van Dendera is gebeurd. Vooral de astronomische decoratie op het plafond kan zo weer in volle glorie worden getoond.

De huidige tempel van Esna stamt uit de Romeinse periode. Er is door diverse keizers aan gewerkt, van Claudius tot Decius. De tempel is gewijd aan de ramsgod Chnoem. Helaas wordt de tempel vaak overgeslagen op standaard Nijlcruises tussen Luxor en Aswan.

Berichten: Ahram | Phys.org

De schoongemaakte decoratie van de Esna-tempel

Siwa | Het archeologische dorp Shali in de Siwa-oase wordt gerenoveerd door het Ministerie van Toerisme en Oudheden in Egypte. Ook het pas geopende fort van Shali moet bijdragen aan toerisme in het gebied. Het fort werd in de twaalfde eeuw gebouwd van karshif, lokale aarde bestaande uit zout, fijn zand en klei, gemengd met water en gehard in de zon. Klimaatverandering, met name regenval, had het fort aangetast.

Het aantrekken van toerisme in de Siwa-oase past in een groter plan van de Egyptische regering om het gebied te ontwikkelen. Ook een aantal natuurgebieden wordt geschikt gemaakt voor ecotoerisme.

Berichten: Egyptian Streets | Egypt Today

Shali in de Siwa-oase

Saqqara | Het regent mummies in Saqqara. Kort na de laatste grote ontdekking van meer dan 59, grotendeels intacte sarcofagen kondigt het Egyptische Ministerie van Oudheden nieuwe bijzondere vondsten aan. Wat er precies is gevonden en wanneer we hier meer over zullen horen is nog onbekend…

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *