Musea

Tentoonstellingen nu en straks

Mochten we ooit weer vrij rondlopen, dan wachten er een paar mooie tentoonstellingen die wegens corona zijn verlengd. In het Museum August Kestner in Hannover vindt de tentoonstelling plaats over Bes die eerder in het Allard Pierson in Amsterdam te zien was. Deze is verlengd tot 11 april.

Bes als zalfpot

Ook de tentoonstelling Slunecní králové (Kings of the Sun) in het Národní muzeum (Nationale Museum) in Praag is verlengd, en wel tot 6 juni. Hier zou ik zelf graag naartoe willen, ook omdat Praag zo’n mooie stad is. Ach, we kunnen dromen…

In het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden is straks de kindertentoonstelling Op zoek naar Toetanchamon weer te beleven. Deze interactieve tentoonstelling is nog de hele zomer te reserveren. Het wordt nog spannend of het lukt de kleine tentoonstelling Verbeelding van Egypte te bezoeken, die loopt tot 28 februari.

In Japan zijn ze overigens dol op Egyptische oudheden uit het RMO, want daar zal tot de zomer van 2022 de reizende tentoonstelling Egypt: Land of Discoveries te bewonderen zijn.

In het Allard Pierson moet ik nog steeds de nieuwe vaste presentatie Van Nijl tot Amstel bezichtigen. Ook was er vorig jaar een selectie van Harry Mulisch’ Egyptische oudheden te zien die ik gemist heb. Het Oude Egypte inspireerde Mulisch bij het schrijven, en hij verzamelde dan ook shabti’s, amuletten, kralen en mummiekistfragmenten. U kunt virtueel ronddwalen in zijn werkkamer.

In het Kimbell Art Museum is momenteel Queen Nefertari’s Egypt te bewonderen, gelijkend op de tentoonstelling Koninginnen van de Nijl die enkele jaren geleden in Leiden te zien was. Bekijk een online rondleiding:

Hier hoort ook een lezing bij door Dr. Christian Greco, directeur van het Museo Egizio in Turijn waar veel van de stukken vandaan komen. Extra: download een boekje over de restauratie aan het graf van Nefertari.

Zijn er museacollecties die u momenteel mist door corona of tentoonstellingen waar u naar uitkijkt? Laat het weten in de comments!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *