Archeologie,  Nieuws

De verloren stad van Luxor

Een 3400 jaar oude nederzetting gebouwd door Amenhotep III is gevonden in het zand van Luxor. De zoon van deze koning, de latere Achnaton, verliet de nederzetting om een eigen hoofdstad te stichten in Midden-Egypte.

Achnaton noemde zijn nieuwe stad Achetaton, ‘horizon van de zonneschijf’ en regeerde er enkele jaren met koningin Nefertiti aan zijn zijde. Zijn zoon Toetanchamon zou de controversiële stap om alleen nog maar de zonnegod Aton te vereren uiteindelijk terugdraaien.

Overzicht van de verloren stad

Archeoloog Zahi Hawass kondigde afgelopen week aan dat hij een ‘verloren gouden stad’ had ontdekt in Luxor. Het gaat hier om een vindplaats uit de 18e dynastie, ten tijde van koning Amenhotep III die regeerde rond 1350 v.Chr. De site ligt tussen de graftempel van Amenhotep III en Medinet Habu, de graftempel van Ramses III die twee eeuwen later werd gebouwd.

Op de opgraving werden mudbrick muren aangetroffen tot drie meter hoog, en stapels artefacten uit de tijd van Amenhotep III. Dit zijn dagelijkse voorwerpen die te maken hebben met de artistieke en industriële productie ter ondersteuning van de hoofdstad Thebe. Er zijn huizen van werklieden, een bakkerij en keuken, administratieve gebouwen, artefacten van glasproductie en zelfs een begraafplaats met rotsgraven.

Dagelijks vaatwerk met inscriptie in hiëratisch

Een vat runderbouillon bevat een datering uit jaar ’37’, toen Amenhotep III en zijn zoon mogelijk samen regeerden. Er lagen bovendien scarabeeën, bakstenen en vaten met het zegel van Amenhotep III. Juist omdat zoonlief de stad achterliet is deze zo goed bewaard gebleven. Het biedt een kijk op het dagelijks leven in het Oude Egypte die kan worden vergeleken met het nabijgelegen arbeidersdorp Deir el-Medina.

Vergelijkbare golfvormige muren werden gevonden ten noorden van Malkata, het paleis van Amhenhotep III. In een publicatie uit 1936 van het Franse Instituut (IFAO) worden deze muren op een foto getoond. Het nieuwe opgravingsgebied ligt echter nog noordelijker hiervan. Net als de pas gehouden mummieparade moeten dit soort ontdekkingen een boost geven aan het toerisme in Egypte.

Kaart van de twee opgravingsgebieden door Vicky Jensen

Bronnen: Ahram | The Guardian | National Geographic

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *