Archeologie,  Nieuws

Mummienieuws

Graven in de Nijldelta

Egyptische archeologen hebben bij Kom el-Khulgan in de noordoostelijke Nijldelta zo’n 110 mensbegravingen gevonden. De begravingen stammen uit de Predynastische Periode, maar ook uit de Tweede Tussenperiode. De vroegste graven zijn ovaal van vorm – men werd met opgetrokken knieën begraven. De meeste skeletten lagen op hun linkerzijde, met het gezicht richting het westen. Sommige overledenen kregen (gedecoreerd) aardewerk mee als grafgift. Ook is er een kindbegraving aangetroffen in een aardewerken pot, iets wat gebruikelijk was in die tijd.

Kinderen werden soms begraven in aardewerken potten

Oudste mensbegraving in Kenya

In Kenya is de oudste mensbegraving ooit gevonden. Een 78.000 jaar oud kind lag daar begraven in een grot. Het kind stamt uit de Midden Steentijd en was 3 jaar oud. Vooral de symboliek van deze begraving is van belang: het geeft aan dat de moderne mens toen al waarde hechtte aan het begraven van soortgenoten. Het kind lag op de zij op een hoofdsteun en een deel van het lichaam was in materiaal gewikkeld. Dit is met zorg gedaan en wijst erop dat de mensen die het kind begroeven een gevoel van verlies ervaarden. Er zijn aanwijzingen dat eerdere menssoorten zoals de Neanderthalers ook al voor hun doden zorgden.

Reconstructie van het 78.000 jaar oude kind

Zwangere mummie

In het Nationaal Museum van Warschau in Polen is een mummie onderzocht waarvan men dacht dat het een priester uit de eerste eeuw was. Het blijkt echter om een zwangere vrouw te gaan. Tijdens radiografische analyse merkte het archeologenechtpaar dat de mummie bestudeerde een voetje op in de buik. Bij nader onderzoek bleek het om een complete foetus te gaan. De vrouw was tussen de 20 en 30 jaar oud en afkomstig uit een aristocratische familie in Luxor tijdens de eerste eeuw v.Chr. Ze was 26 tot 30 weken zwanger ten tijde van haar dood. Bij de mummificatie werd de foetus niet uit de baarmoeder gehaald.

Sinds 1917 bevond de mummie zich in het Poolse museum. De sarcofaag bleek niet bij de mummie te horen, want daar stond de naam op van een mannelijke priester. Het bij elkaar zoeken van gave mummies en kisten was gebruikelijk tijdens de 19e eeuw om een goede prijs te krijgen voor de complete ‘set’ in de lucratieve oudhedenhandel.

De zwangere Poolse mummie

Bronnen: Egypt Today | Natural History Museum | VRT

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *