Nieuws

Nieuws uit Egypte

Zonneboot

De zonneboot van Cheops, die nu in een klein museum op het Giza-plateau staat opgesteld, zal deze maand worden overgebracht naar het Grand Egyptian Museum. De boot, die in 1954 werd gevonden in een put ten zuiden van de piramide, bestond uit een bouwpakket van 1224 stukken acacia- en cederhout. Na restauratie bleek het om een 43 meter lange roeiboot te gaan met een dichte kajuit. Alle onderdelen zaten oorspronkelijk met touw aan elkaar gesjord.

Het wordt een zonneboot genoemd omdat de zonnegod Ra volgens de Egyptische mythologie in zo’n kajuitboot langs de hemel voer. Mogelijk is de boot gebruikt tijdens de begrafenis van koning Cheops om de sarcofaag naar zijn laatste rustplaats te verschepen.

De zonneboot van Cheops

Sfinxenlaan

Voor het einde van het jaar zal de 2,7 km lange sfinxenlaan in Luxor geopend worden voor publiek. Deze sfinxenlaan markeert de weg tussen de tempels van Karnak en Luxor. Net als bij het verplaatsen van de koninklijke mummies naar het nieuwe National Museum of Egyptian Civilization, zal ook hier weer een parade gehouden worden. Het lijkt of Egypte de smaak te pakken heeft!

Naast de sfinxenlaan zal ook het Grieks-Romeinse museum in Alexandrië heropend worden. Het wachten is nog steeds op de opening van het ambitieuze Grand Egyptian Museum in Giza.

Een deel van de sfinxenlaan

Ganzen

De zogenaamde Meidum-ganzen vormen een artistiek hoogtepunt uit de 4600 jaar oude mastaba van Nefermaat en Itet. Het beschilderde pleisterwerk maakte deel uit van de grafdecoratie en bevindt zich nu in het Egyptisch Museum in Cairo. Het toont verschillende ganzensoorten in wat oorspronkelijk mogelijk een vogelvangstscène was.

Recent beweerde paleontoloog Anthony Romilio dat de afgebeelde roodhalsgans andere karakteristieken weergeeft dan de moderne variant van deze vogel. Hij denkt daarom dat het een uitgestorven soort betreft. Persoonlijk denk ik echter dat het hier om artistieke en niet om biologische variatie gaat.

De afwijkende kenmerken van de roodhalsgans

Koninklijke stèle

Een nietsvermoedende boer stuitte bij het omploegen van zijn akker op een 2500 jaar oude koninklijke stèle. De stèle is gemaakt van zandsteen en noemt koning Wahibre van de 26e dynastie. Het is een zogenaamde grensstèle die tijdens militaire campagnes werden opgesteld om aan te geven waar de Egyptische invloedssfeer begon. De stèle is meer dan 2 meter hoog, in zeer goede staat en inmiddels overgebracht naar het Ismailia Museum.

Bronnen: Egypt Forward | Foto zonneboot | Daily News Egypt | Foto sfinxenlaan | Bird Life | Luxor Times

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *