Musea

Museumnieuws

Bent u (bijna) ingeënt en klaar om weer eens een museum van binnen te zien? Er zijn diverse tentoonstellingen in binnen- en buitenland om deze zomer te ontdekken.

Nederland

Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden is weer geopend! Met twee prachtige tentoonstellingen: Doggerland en Tempels van Malta, beide tot 31 oktober te zien. Geen Egypte voor de verandering, maar wel zeer de moeite waard. Voor de kinderen is er nog het interactieve Op zoek naar Toetanchamon. Maar ook de vaste opstelling zult u al die tijd gemist hebben.

Een lezing over Doggerland door Luc Amkreutz kunt u hier terugkijken.

Mesolitische jagers | illustratie © Kelvin Wilson voor Rijksmuseum van Oudheden

Ook het Allard Pierson in Amsterdam opent zijn deuren weer, nadat we zijn zoet gehouden met een aantal lunchlezingen die u online kunt terugkijken. Bijvoorbeeld deze van conservator Ben van den Bercken over dierenmummies:

In het Allard Pierson kunt u tot 29 augustus de tentoonstelling Godinnen van de Art Nouveau bekijken, maar ook de nieuwe vaste presentatie Van Nijl tot Amstel.

Duitsland

In de James-Simon-Galerie in Berlijn is tot 12 september de tentoonstelling Achmîm: Ägyptens vergessene Stadt te zien. De 6000-jarige geschiedenis van deze stad wordt daarin belicht. Cultusplaats van de vruchtbaarheidsgod Min en vandag de dag nog steeds een centrum van textielproductie. Enkele bekende personen uit de Egyptische geschiedenis, zoals Teje, de moeder van Achnaton, en farao Eje, komen hier vandaan.

Meer over Achmim
Publicatie bij de tentoonstelling

Model van een bakkerij, 11e dynastie © Staatliche Museen zu Berlin, Ägyptisches Museum und Papyrussammlung / Foto: Sandra Steiß

Frankrijk

In het plaatsje Vif is op 5 juni het Musée Champollion geopend, gewijd aan de vertaler van het hiërogliefenschrift. Het museum beslaat drie verdiepingen en heeft 85 oudheden te leen van het Louvre.

In het Musée Victor Hugo in Villequier is tot 31 oktober de tentoonstelling Voyage(s) en Orient: Voyages de Normands au XIXe siècle te zien. Het gaat over het beeld dat reizigers als Maxime du Camp, Camille Saint-Saëns en Victor Hugo van het Midden-Oosten hadden, getoond aan de hand van teksten, tekeningen en correspondentie.

Tjeschië

In het Národní muzeum in Praag is de tentoonstelling Kings of the Sun verlengd tot 30 september. Dit project documenteert de archeologische ontdekkingen gedaan door Tsjechische Egyptologen, veelal in de necropool van Abusir. Met bruiklenen uit het Egyptisch Museum in Cairo en diverse musea in Duitsland.

Deze tentoonstelling geeft een beeld van de zonnekoningen uit de 5e dynastie, die niet alleen piramidecomplexen bouwden maar ook zonnetempels aanlegden in Abusir. In de schaduw van deze monumenten bouwden de hoge ambtenaren van de Egyptische elite hun prachtig gedecoreerde mastaba-tombes. Een tentoonstelling die ik zelf nog graag zou bezoeken!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *