Online

Virtuele tombes en online lezingen

Tombes

Er zijn twee nieuwe virtuele tours van graftombes in de necropool van Sheikh Abd el-Qurna.

De tombe van Ramose (TT55) is u waarschijnlijk welbekend. Ramose was vizier onder Amenhotep III en Achnaton, waardoor er een interessante mix van kunststijlen te zien is. Op de zuidmuur ziet u Ramose, zijn vrouw Meritptah en hun familie in feestkleding terwijl ze offers ontvangen. Op de westmuur is een schildering van een begrafenisprocessie met expressief weergegeven klaagvrouwen. Dit waren professionele rouwsters die men kon inhuren bij de begrafenis. De noordmuur rechts naast de ingang naar de grafkamer toont farao Achnaton en koningin Neferiti in het verschijningsvenster.

» Naar de virtuele tombe van Ramose (TT55)

Ook het graf van Khaemhat (TT57) bevat zeer kunstige reliëfs. Khaemhat was koninklijk schrijver en opzichter van de graanschuren tijdens de regering van Amenhotep III. Al tijdens vroege expedities in de 19e eeuw werd dit graf bezocht en maakten men kopieën en afdrukken van de reliëfs. In de brede hal waar men binnenkomt is Khaemhat te zien terwijl hij het werk op het land inspecteert, en buigend voor de farao. Aan het linker uiteinde van deze hal zijn beelden van de grafeigenaar en zijn vrouw uit de rotsen gehouwen. De hoofdkamer is helaas voor een deel beschadigd maar toont o.a. Isis en Osiris en een processie met boten. Achterin het graf staan drie beeldenparen in nissen van Khaemhat en zijn vrouw en Khamehat met zijn vader Imhotep.

» Naar de virtuele tombe van Khaemhat (TT57)

Tentoonstelling

Een virtuele ’tentoonstelling’ is te bekijken op de website van het Egyptisch Museum in Bonn. Het gaat over iconografie als teken van sociaal-politieke verandering tijdens het Middenrijk. Dit aan de hand van een unieke slachtscène in het graf van prins Wahka II in Qau el-Kebir, waarbij hiërogliefentekens de plaats van mensen innemen. Er is zowel een Duitse als Arabische versie van de pagina.

» Naar de tentoonstelling

Online cursus

Het Duitse Archeologische Instituut biedt binnenkort een Massive Open Online Course (MOOC) aan over het archeologisch teken van aardewerk. De cursus is zowel in het Engels als Arabisch beschikbaar en kan op elk moment gevolgd worden. Archeologisch tekenen is een onmisbaar onderdeel van de documentatie van opgravingswerk, ondanks de voordelen van fotografie. Archeologiestudenten wordt daarom altijd geleerd om potscherven en bewerkte vuursteen te tekenen. Voor inschrijving is een gratis account nodig op de DAI tutorials website.

» Meer informatie

Online lezingen

Verder zijn er weer diverse lezingen geüpload die u in uw eigen tijd online kunt volgen.

Rita Lucarelli
From the Museum back to the tomb: The virtual rejoining of a sarcophagus and its burial in 26th dynasty Saqqara
Museo Egizio

Nicholas Warner
The Temple of Khonsu at Karnak: Conservation Challenges
ARCE

Krisztián Vértes
Documenting and Reconstructing the Late Roman Murals at Luxor Temple
Universiteit Wenen

Meredith Brand
Life at a Middle Kingdom Amethyst Mine: Archaeology of Site 5, Wadi el-Hudi
American University in Cairo

Sonia Focke
Akhnaten – Under the solar disc
Staatliches Museum Ägyptischer Kunst

Stan Hendrickx
From the Predynastic to the Old Kingdom at Elkab
IFAO

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *