Archeologie,  Nieuws

Archeologisch nieuws

Delta

Op de site van Tell Kom Aziza bij El-Beheira in de Nijldelta zijn resten gevonden van een pottenbakkerij uit de Grieks-Romeinse periode. Er zijn draaischijven en gereedschappen aangetroffen waarmee de potten werden gevormd, en gebieden voor het kneden en drogen van de klei. De ovens waarin de potten werden gebakken zijn van baksteen gemaakt en omringd met kleisteen.

Daarnaast zijn er huizen, begravingen en vaatwerk aangetroffen uit de Predynastische Periode, wat erop wijst dat de site al tijdens die vroege periode in de Egyptische geschiedenis bewoond werd.

Predynastische nederzetting en vaatwerk

Sudan

Archeologen hebben in Oud Dongola in Sudan resten gevonden van een Nubische kerk. Mogelijk heeft hier de aartsbisschop van het Nubische rijk Makuria geresideerd. Het Poolse team heeft remote sensing-technieken gebruikt om het gebouw op te sporen. Twee beschilderde muren van de apsis zijn opgegraven, evenals de koepel van een graftombe. De kerk was ooit 26 meter breed en mogelijk drie verdiepingen hoog. De opgravers denken dat de tombe bedoeld was voor een aartsbisschop.

Dongola was een Christelijk centrum van de 6e tot de 14e eeuw na Chr. De Poolse archeologen doen er al opgravingen sinds 1964, en konden sinds 2018 grote stappen maken door een Europese beurs. Ze doen onderzoek naar het vroege Christendom in Dongola en naar gemeenschappen in pre-koloniaal Afrika.

De opgraving in Oud Dongola

Luxor

Het Spaanse Proyecto Djehuty, dat de tombes van Djehuty en Hery (TT 11–12) opgraaft in Dra Abu el-Naga, viert dit jaar zijn 20e jubileum. Veel prachtige foto’s komen te voorschijn op hun facebook-pagina en website. Hun opgravingsseizoen zit er voor dit jaar op, maar er zijn prachtige vondsten gedaan. Zie bijvoorbeeld dit intrigerende ostracon, waarvan het linker fragment al in 2018 werd gevonden, dat scènes van houtbewerking toont. In het tweede register is te zien hoe een houten been wordt gebeiteld, en in het derde worden ‘boormachines’ gebruikt.

Het ostracon gevonden door Proyecto Djehuty

Ook het Middle Kingdom Theban Project is weer aan het werk in Egypte. Zij documenteren, bestuderen en publiceren de tombes uit de 11e en 12e dynastie in het gebied van Deir el-Bahari en de Asasif.

Het projectdagboek geeft een leuke inkijk in het veldwerk:

“Na het verbreken van de zegels is het eerst zaak het materiaal te organiseren en een tent op te zetten tegen de felle zon. Een timmerman heeft de houten vloer verlengd in de tombe van Ipi, zodat de fotograaf er een fotostudio kon opzetten. In deze tombe (TT 315) is een balsemingsdepot aangetroffen dat gedocumenteerd moet worden. Dat bevat veel textiel, natronzakjes en windsels. Enkele van de 56 gevonden potten uit deze cachette bevatten vage opschriften in inkt, die met infraroodfotografie kunnen worden gelezen. Daarnaast gebruikt de fotografe een macrolens om de kleine vondsten vast te leggen. Ook wordt een geografische survey gepland van het gebied met een nieuw GPS-apparaat.”

Volg het MKTP-project op facebook

Het uitzoeken van mummiewindsels

Het in kaart brengen van het gebied

Bronnen: See News | Luxor Times | Art Newspaper

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *