Nieuws

Nieuws uit Egypte

Saqqara

In de Oudegyptische necropool Saqqara zijn vijf tombes ontdekt uit het Oude Rijk en de Eerste Tussenperiode. De vondst werd gedaan zo’n 100 meter ten noordoosten van de piramide van koning Merenre.

Het graf van de ambtenaar Iry bestaat uit een diepe schacht naar een kamer gedecoreerd met funeraire scènes waarop offertafels te zien zijn met potten olie, uitgevoerd in oker en zwart. In de kamer stond Iry’s kalkstenen sarcofaag.

Een tweede tombe behoort waarschijnlijk toe aan de echtgenote van een man genaamd Yaret. De derde tombe is van Pepi Nefhany, die opzichter was van het ‘grote huis’ (paleis of tempel) en priester. Zijn grafschacht was 6 meter diep. Een even diep graf was bedoeld voor een dame Petty, die priesteres was van Hathor en persoonlijke verzorgster van de koning. Henu ten slotte was opzichter van het paleis en zegeldrager van de koning. Zijn graf bevond zich op 7 meter diepte.

De grafkamer van Iry in Saqqara

Abusir

In Abusir werd een zogenaamde balsemingscachette gevonden door medewerkers van het Egyptologische Instituut in Praag. De vondst bevatte 370 grote voorraadpotten waarin instrumenten en materialen werden bewaard die gebruikt werden voor de mummificatie. Deze bevonden zich op 14 meter diepte in een schacht, naast een nog onopgegraven grafcomplex. De potten waren zorgvuldig neergelegd, waaronder vier kalkstenen canopenvazen van Wahibre-Mery-Neith, zoon van de dame Irturu. De vondst stamt uit de 26e Oudegyptische dynastie, toen de necropool van Abusir en het nabijgelegen Saqqara werd gebruikt om hooggeplaatsten te begraven in brede, diepe schachten, om het grafrovers zo moeilijk mogelijk te maken.

De balsemingscachette in Abusir

Canopenvazen van Wahibre-Mery-Neith

Kom Ombo

De graansilo’s in Kom Ombo

In de Zuid-Egyptische stad Kom Ombo heeft een Egyptisch-Oostenrijks team van archeologen een administratief gebouw ontdekt uit de Eerste Tussenperiode (ca. 2180-2050 v.Chr.). Naast het gebouw stonden twintig kegelvormige silo’s waarin graan werd opgeslagen. De vondst is van belang omdat het aangeeft dat Kom Ombo een aanzienlijke populatie had tijdens deze periode en een belangrijk centrum was voor landbouw- en commerciële activiteiten. Sommige silo’s waren tot 2 meter hoog bewaard en bevatten nog botresten van ratten en uitwerpselen van ongedierte, de ongevraagde gasten in elk graanpakhuis.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *