Musea,  Nieuws,  Online

Online museumnieuws

Allard Pierson

De tentoonstelling over dit onderwerp is inmiddels afgelopen, maar in dit filmpje vertelt kersverse conservator Ben van den Bercken over het project waarbij de dierenmummies in het Allard Pierson radiologisch zijn onderzocht.

Vorig jaar verwierf het museum een shabti (grafbeeldje) van de Nubische koning Senkamanisken. In dit blog lees je meer over het beeldje. Tot 15 mei is er tevens een kleine tentoonstelling over te zien.

Rijksmuseum van Oudheden

Ondanks dat de musea weer open zijn heeft het RMO in Leiden de online gemeenschap omarmd. Regelmatig zijn er gratis online lezingen te volgen, zoals op 24 april over het dodenboek van Qenna door conservator Daniel Soliman.

Detail van een mummiekist (F 93/10.1a.1) uit het RMO

Ook zijn er op de website online tentoonstellingen te zien, zoals deze over mummiekisten gemaakt door Marein Meijer en Helbertijn Krudop.

Student Lauren van Kruijssen heeft een informatieve online tour gemaakt over de sarcofaag van Wahibreemachet, een Griekse migrant in Egypte uit de 26e dynastie.

Berlijn

Online kunt u virtueel door de tentoonstelling Achmim: Ägyptens vergessene Stadt wandelen. Achmim is een van Egypte’s oudste steden waarvan de archeologische resten over de wereld verspreid zijn geraakt. In deze tentoonstelling wordt het verhaal verteld van deze religieus, politiek en cultureel belangrijke stad. De informatie is ook in het Engels beschikbaar.

Dodenboekpapyri

Op de website van Dik van Bommel kunt u een aantal papyri bekijken uit het Egyptisch Museum in Cairo, die op hoge resolutie gefotografeerd zijn.

Bekijk hier als voorbeeld het dodenboekpapyrus van Tashedkhonsu door op de afbeelding te klikken:

Ramose

Op de website Osirisnet staat nu het graf van Ramose (TT55) in Luxor uitvoerig besproken. Dit graf, dat toegankelijk is voor toeristen, is interessant door de combinatie van reliëf, schilderkunst en Amarna-afbeeldingen.

Scène in het graf van Ramose (foto: Nicky van de Beek)

MastaBase

De database met scènes uit Ouderijks elitegraven van René van Walsem is nu te downloaden van online repositorium Zenodo. Veel studenten Egyptologie uit Leiden hebben hun BA en MA-scripties geschreven met behulp van deze tool. Een handleiding met informatie over de meest gebruikte zoekfuncties is bijgevoegd. Aan een versie die geschikt is voor Mac-gebruikers wordt nog gewerkt.

Projectwebsite

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *