Events,  Nieuws,  Reizen

Tijd voor een update

Het is inmiddels even geleden dat ik een nieuwsbericht heb geplaatst, dus het werd tijd voor een algemene update.

Promotie in Duitsland
Deze website beheer ik naast mijn promotie-onderzoek in Duitsland, dus het werk eraan gebeurt sporadisch. Er staan nog tien maanden op de klok om dit onderzoek af te ronden en een mooi proefschrift te schrijven. Onderwerp zijn de afbeeldingen van landschappen (woestijnen en moerassen) in de privégraven van het Egyptische Oude tot het Nieuwe Rijk. Beelden deze scènes een realistisch landschap af, en is daar misschien zelfs iets van klimaatverandering aan af te lezen? Waar bevonden die moerassen zich, en was de ‘woestijn’ wel echt een woestijn? Dit zijn vragen die ik met het onderzoek (een combinatie van archeologie, kunstgeschiedenis en semantiek) probeer te beantwoorden.

Het plan is om dit proefschrift uiteindelijk open access te publiceren en ook de database die eraan gekoppeld is online beschikbaar te maken. Daarnaast hoop ik een populairwetenschappelijk boekje te schrijven over het Oudegyptische landschap, bijvoorbeeld bij mijn favoriete uitgever AUC Press. Op die manier wordt het wetenschappelijk onderzoek dat ik schrijf voor een breed publiek toegankelijk, iets wat ik zelf heel belangrijk vind (vandaar ook deze website).

Congres in Leiden
Begin augustus vond in Leiden het International Congress of Egyptologists plaats, waar ik een voordracht hield over mijn PhD-onderzoek. De opname is helaas alleen beschikbaar voor deelnemers van het congres, maar er volgen ongetwijfeld publieke lezingen na mijn promotie.

Op het ICE congres (foto door Gerton Hermers)

Ga mee op reis
Ander leuk nieuws is dat ik eind februari/begin maart 2024 weer een mooie reis mag begeleiden samen met Vibeke Berens en stichting Huis van Horus! Dit keer reizen we af naar Midden-Egypte, waar we de minder gebaande paden bewandelen en o.a. Amarna en Beni Hassan zullen bezoeken. Details en prijzen worden nog bekendgemaakt, maar je kunt vast je interesse kenbaar maken via de website van Huis van Horus.

Bezoek het graf van Khety in Beni Hassan

Leesvoer
In de tussentijd kun je mijn artikel lezen over landschap en klimaat in het Oude Egypte in de nieuwste Phoenix, het magazine van vereniging Ex Oriente Lux.

En voor wie het zomernummer van de Kampioen (ANWB) gemist heeft, ook daarvoor mocht ik een wervend artikel schrijven, wat je hier kunt teruglezen.

Bovendien verkoop ik een aantal populaire en zeldzame Egyptologie-boeken via Marktplaats. Laat weten dat je me via Egyptologie.nu hebt gevonden en ontvang 5% korting!

Tot slot
Voor een steuntje in de rug tijdens al deze werkzaamheden heb ik weer een koffie-pagina ingesteld. Op deze pagina kun je me voorzien van een (virtueel) kopje koffie. Hartelijk dank!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *