Archeologie,  Nieuws

De sigarenkist en de piramide

In Schotland is een bijzondere vondst gedaan. Een staflid van de Universiteit van Aberdeen stuitte op een sigarenkistje met daarin houtfragmenten. De stukjes cederhout zouden zijn gebruikt tijdens de constructie van de piramide van Khufu.

Ingenieur Waynman Dixon vond de objecten in 1872 in de zogenaamde Koninginnekamer van de Grote Piramide. Naast de houtfragmenten trof hij een granieten bal en bronzen haak aan die zich nu in het British Museum bevinden. Het houten voorwerp, mogelijk een meetstok, werd in 1946 door de dochter van Dixon aan de Universiteit van Aberdeen gedoneerd maar raakte vervolgens zoek in de collectie. Conservator Abeer Eladany vond de fragmenten eind vorig jaar terug op de Azië-afdeling.

De houtfragmenten

De overige ‘Dixon Relics’ (Wikimedia)

De houtfragmenten zijn inmiddels met C14-methodes gedateerd en blijken 5000 jaar uit te zijn. Dat is nog enkele honderden jaren ouder dan de piramide waarin ze zijn teruggevonden. Goed hout is schaars in Egypte. Werd het hout hergebruikt of ging het om een hele oude boom?

Persbericht

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *