Online

Virtuele tours

Met de huidige lockdown verlengd tot half januari zijn hier weer een aantal virtuele tours om de tijd mee door te komen tot we weer op reis kunnen naar het geliefde land.

Het graf van Seti I in de Vallei der Koningen

Nadat het Spaanse bedrijf Factum Arte de tombe van Toetanchamon heeft gescand en een prachtige replica gemaakt die nu te zien is bij het Carter House in Luxor, zijn ze verder gegaan met een van de mooiste en grootste tombes in de Vallei der Koningen. In samenwerking met de Universiteit van Basel presenteren ze alvast een virtuele tour van het graf, met enkele hoge resolutie orthofoto’s van details van de decoratie. Vooral deze detailfoto’s zijn de moeite van het inzoomen waard.

Een van de hoogtepunten van dit graf is, naast de gewelfde grafkamer, een zijkamer iets hogerop die nog niet volledig is gedecoreerd. Hierdoor is goed te zien hoe subliem het werk is van de tekenaars die in dit graf mochten werken, nog voordat de decoratie werd uitgebeiteld en gekleurd.

Naar het graf van Seti »

Het astronomische plafond van Seti

De tombes van Raya en Niay in Dra Abu el-Naga

De begraafplaats van Dra Abu el-Naga in Luxor bevat ettelijke graven van edellieden uit verschillende periodes van de Egyptische geschiedenis. Om toerisme in dit gebied te bevorderen heeft de American Research Center in Egypt twee tombes gerestaureerd en klaargemaakt voor bezoek. Raya (TT 159) was vierde profeet (priester) van Amon, en zijn vrouw heet Moetemwia. Het graf dateert uit de 19e dynastie. Niay (TT 286) was ‘schrijver van de tafel’ tijdens de 20e dynastie. De tombes zijn klein maar zeer kleurrijk.

Naar de tombes van Raya en Niay »

In het kleine graf van Raya (TT 159)

De piramides van Meroë

Een beroemde site in Nubië (het huidige Sudan) dateert uit het eerste millennium v.Chr. Meroë was de hoofdstad van het koninkrijk van Koesj, ook wel de zwarte farao’s genoemd. De UNESCO site bevat diverse piramides die door het Zamani project digitaal zijn gedocumenteerd.

Naar de piramides van Meroë »

National Museums of Scotland

Dwaal rond op de Egyptische afdeling van de National Museums of Scotland in Edinburgh. Ga op zoek naar de rishi-kist, de Middenrijks grafmodellen en het schrijversbeeld zonder hoofd. Jammer genoeg zijn de meeste bordjes te klein om te lezen!

Naar het museum »

Op de Egyptische afdeling

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *