Archeologie,  Nieuws

‘Oudste bierbrouwerij ter wereld’ herontdekt

In Abydos is een bijzondere vondst gedaan. Het Ministerie van Oudheden noemt het de mogelijk oudste bierbrouwerij ter wereld. De brouwerij zou uit de tijd van Narmer stammen, de eerste koning van een verenigd Egypte en dus van de eerste dynastie (ca. 3150 v.Chr.).

Archeologen vonden ruimtes met daarin aardewerken bassins in rijen, waarin graan en water werden verhit om bier te produceren. Door residuanalyse (het bestuderen van resten die zijn achtergebleven in de potten) kan worden nagegaan wat er voor ingrediënten zijn gebruikt. De rijen met vaten wijzen op de industriële omvang van de brouwerij.

De vondst is echter niet nieuw maar een herontdekking van een eerdere opgraving uit 1912 door de archeoloog T. Eric Peet. Hij werkte voor de Egypt Exploration Society in het noorden van Abydos. Onder de vroegste tombes in ‘Begraafplaats D’ vond hij een serie oudere structuren, die hij ‘graanovens’ noemde. Hij dateerde de installatie als Laat Predynastisch, maar de volledige omvang en functie bleef toen onbekend.

Bier was belangrijk voor de oude Egyptenaren, niet alleen omdat het dagelijks voedsel was (een minder alcoholische, meer voedzame versie dan ons moderne bier), maar ook omdat het samen met brood een van de belangrijkste offergaven was aan de goden en de overledenen. Er is berekend dat de installatie in Abydos zo’n 22.000 liter bier in een keer zou kunnen produceren. Het is echter niet de oudste brouwerij in Egypte. Ook in de predynastische stad Hierakonpolis werd al bier gebrouwen. Je leest er meer over op de website van deze opgraving.

Abydos is bekend om de impossante tempel van Seti I en de minder bekende tempel van Ramses II, maar ook voor de vroegste farao’s was dit al een belangrijke begraaf- en cultusplaats. De opgraving in Abydos is een samenwerking tussen Matthew Adams van New York University en Deborah Vischak van Princeton University.

Bekijk een filmpje van de opgraving uit 2020 »

Bronnen: Twitter | The Guardian | Abydos.org

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *