Musea

Museumnieuws

In het Louvre in Parijs zijn de eerste drie gerenoveerde zalen van de Egyptische afdeling heropend, met onder andere de mastaba van Akhethetep. De mastaba werd gepresenteerd op de 200e geboortedag van Auguste Mariette, de ontdekker van de necropool van Saqqara waar de grafkapel is opgegraven. Het ‘object’ kwam al in 1903 naar het Louvre en pas in 1996 zijn opgravingen verricht in Saqqara om de oorspronkelijke architecturale context te bestuderen. De kapel is gerestaureerd dankzij een inzamelingsactie gestart in 2017.

In een kleine tentoonstelling in het Neues Museum in Berlijn wordt tot 16 januari 2022 het thema Oudegyptische muziek behandeld. Er zijn muziekinstrumenten te bewonderen en afbeeldingen van muzikanten in reliëfs en grafschilderingen. Een speciale muzikale dag wordt georganiseerd om de tentoonstelling af te sluiten.

Lier uit het Dal der Koningen, 18e dynastie (Neues Museum)

In het Fitzwilliam Museum in Cambridge vindt tot eind augustus een tentoonstelling plaats getiteld Scent from Nature: Beauty’s botanical origins. Hier zijn o.a. waterverftekeningen van de botanische collectie te zien, maar ook parfumflesjes uit het Oude Egypte en Griekenland.

Het Archeologisch Museum in Bologna heeft de komende jaren een bijzondere gast: een meer dan 2 meter hoog zitbeeld van Sakhmet, de angstaanjagende godin met de kop van een leeuwin en het lichaam van een vrouw. Het beeld is afkomstig van het Egyptisch Museum in Turijn en maakt deel uit van een tentoonstelling over Sakhmet door Daniela Picchi.

Koning Amenhotep III van de 18e dynastie liet honderden Sakhmet-beelden oprichten in de Moet-tempel van Karnak en zijn eigen dodentempel in Westelijk Thebe. Dit om de woeste godin te kalmeren en welvaart en gezondheid af te dwingen.

Meer tentoonstellingen

Frankrijk

Aix-en-Provence – Musée Granet (tot 26 september 2021)
Pharaon, Osiris et la momie: l’Egypte ancienne à Aix-En-Provence

Vif – Musée Champollion (tot 21 november 2021)
Restituer l’Égypte Antique: Voyage architectural, de Jean-Claude Golvin á Assassin’s Creed

Clermont-Ferrand – Musée Bargoin (tot 9 januari 2022)
Traits d’Égypte, Marcelle Baud (1890-1987)

Italië

Bologna – Civico Museo Archeologico (tot 30 januari 2022)
Sotto il cielo di Nut – Egitto Divino

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *